Translate

woensdag 17 augustus 2016

Geniet een geef: op naar de 100!

Ook dit jaar is er weer een actie onder de naam "Geniet en Geef". Doel is geld in te zamelen voor KiKa, een organisatie die zich tot doel stelt om sterfte van kinderen aan kanker tegen te gaan.


Geen kind zou aan kanker moeten sterven. Ik denk dat weinig mensen het met die stelling oneens zullen zijn. Helaas gebeurt dat nog wel. Bijna 25% van alle kinderen die kanker krijgen sterft daar aan. Liefst zouden we natuurlijk zien dat dit percentage naar 0 zou gaan, maar voorlopig zouden ze bij KiKa al graag zien dat het terug gaat naar 5%, ofwel dat 95% van alle kinderen met kanker geneest. Een doel dat helaas nog lang niet bereikt is.


Daarom is de actie "Geniet en Geef" opgezet door een stichting met dezelfde naam. Deze actie houdt vooral in dat elk jaar een speciaal bier gebrouwen wordt, dat in diverse cafés wordt getapt. "De opbrengst gerealiseerd met de verkoop van het bier komt, na aftrek van directe kosten, volledig ten goede aan KiKa" zo valt op de website van de stichting te lezen. Verder heeft men afgesproken evenveel HL te laten brouwen als het percentage kinderen met kanker dat geneest. In de hoop dat ooit eens 100HL gebrouwen gaat worden natuurlijk.


Ook dit jaar zal er weer een "Geniet en Geef" bier zijn. Hertog Jan heeft in het kader van de actie het recept voor "het elfde gebod" weer uit een la opgediept en in totaal zelfs 2* 76HL gebrouwen, dus het dubbele van wat  normaal voor deze actie wordt gemaakt. Vanaf 1 september zal het op diverse plaatsen in ons land verkrijgbaar zijn. Van tap in deelnemende cafés en bovendien zijn stenen kruikjes met het bier verkrijgbaar bij slijterijen en in supermarkten. Genoeg mogelijkheden om er aan te komen dus. Voorgaande jaren was er ook een speciale actie rond het eerste vat, of dat nu weer het geval is heb ik nog niet kunnen achterhalen. Het bier past natuurlijk uitstekend bij deze actie, omdat we allen natuurlijk weten dat het elfde gebod luidt "Gij zult genieten".


Vanaf 1 september heb je dus een goede reden om in een café of thuis een biertje te pakken en daarbij duidelijk maken dat je bezig bent met een zeer sociale daad, namelijk het helpen van kinderen met kanker. Geloven ze je niet, vertel er dan rustig bij dat alle drinkers van het "geniet en geef" bier door de jaren in totaal al zo'n EUR 150.000,-- bij elkaar hebben gebracht simpelweg door te genieten. Geld dat wordt  besteed om kinderen die getroffen worden door kanker een grotere kans op genezing en dus een normale toekomst te geven. Laten we met zijn allen dus zorgen dat die 152HL als een speer wordt verkocht en we het bedrag verhogen. Gewoon voor die kinderen. Laat het elfde gebod luiden "Gij zult genieten en geven".

maandag 15 augustus 2016

En weer was er een geslaagd Kimchi festival.

Afgelopen weekeinde werd het Kimchi festival 2016 gehouden en als iets bleek, dan is het dat in de loop de jaren het nodige veranderd is...


Ooit was het een festival waar vooral amateur brouwers aanwezig waren. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik er bij kon zijn dat het bier werd geschonken in van die plastic wegwerpbekers. Op mij na vond niemand dat erg geloof ik. Want ook toen had het festival al enige faam in de bierwereld gekregen. Het is altijd een festival geweest dat buiten de platgetreden paden liep. Waar de (vaak wat oudere) bierkenner vond dat een bierfestival vooral moest zijn om te proeven en dus plaats moest zijn om in een rustige, rookvrije omgeving een bier te proeven en te analyseren was de sfeer op het Kimchi festival altijd al anders. Naast bier lag de nadruk vooral op fun. Met live muziek een dj's bijvoorbeeld. Voorwaar anders dan ik gewend was in elk geval.


Anno 2016 begin ik ook met de tijd mee te gaan en heb ik zonder veel moeite afscheid genomen van het idee dat muziek op een festival niet hoort. Was me dat op zichzelf niet gelukt, dan had het aanstekelijke enthousiasme van Rick Nelson me waarschijnlijk wel over de brug geholpen. Wie hem zien rondlopen ontkomt er niet aan om ook enthousiast te worden. Mijn enige grief van die eerste keer, de plastic bekers, is al voor het tweede jaar opgelost en we drinken nu onze bieren uit fraaie glazen met een keurige maatstreep. En wat natuurlijk in het voordeel van het festival spreekt is dat het is verhuisd naar het prachtige Amsterdam-Noord.


Ik kende niet alle brouwers die dit weekeinde bij Noorderlicht acte de presence gaven, maar mijn indruk was dat de amateurbrouwers inmiddels het veld hebben geruimd. In plaats daarvan bekende en onbekende professionals. Gezien de groei van het festival kan ik mer daar wel iets bij voorstellen. Hoe leuk al die thuisbrouwers ook zijn en hoe goed hun bier vaak, de hoeveelheid bier die ze op voorraad hebben is vaak nogal beperkt. Ik kan me voorstellen dat met het groeien van het festival dat begint te knellen. Want laten we eerlijk zijn, hoe gezellig ook: een festival waar voortijdig het bier op is of nog slechts een zeer beperkt aantal bieren verkrijgbaar is trekt ook geen volle zalen... Ruim baan voor de profs dus en die hadden tesamen een uitstekend aanbod.


Wat niet veranderde is de relaxte sfeer tijdens het festival Ik zag kinderen spelen (die natuurlijk geen alcohol mochten) en mensen van diverse pluimage rond lopen. Brouwers waren meer dan bereid om te vertellen over hun bier en namen met graagte ook complimenten in ontvangst. Ondertussen zorgden de DJ's en live bands weer voor de muzilake omlijsting. Voeg daarbij nog dat het weer vooral zondaf enorm mee werkte en we hebben weer een fijn festival beleefd.


Aan het benoemen van favoriete bieren begin ik niet. Niet alleen vind ik het voor anderen ook weer niet zo belangrijk wat ik lekker vind en wat niet, er is gewoon geen beginnen aan. Ik heb zoveel goede bieren geproefd dat ik in gedachten een klein middelvingertje op stak naar die mensen die nog steeds denken dat het bier in het buitenland beter is. Laat mensen dat maar blijven denken, dan hebben de mensen die Nederlands Bier wel weten te waarderen wat meer keuze. Wie er bij was afgelopen weekeinde weet hoop ik wat ik  bedoel.


Het bier, de sfeer, de locatie, alles klopte gewoon. Ik heb me twee dagen uitstekend vermaakt tijdens een festival dat ik nog vele edities toe wens. Ik hoop er dan weer bij te zijn!